Broscuta neagra cu puncte galbene pe piele este Emys orbicularis. Este o specie care creste in Romania, dar care este ocrotita de lege, fiindca numarul de exemplare a scazut. Cea cu pete rosii pe urechi este testoasa de Florida. A fost importata si crescuta ca animal de companie, dar multi le-au eliberat in lacuri. S-a adaptat si acum e considerata specie invaziva in Romania pentru ca distruge habitatul broaste noastre, Emys orbicularis. Eu am 10 testoase din 3 specii si alte 3 broscute de apa :)) sunt in albumul meu CU SANGE RECE. daca mai vrei informatii...aici sunt :)))
Multumesc pentru informatii! Am aflat intre timp care si ce specie este. In foto 2-6 sunt 2 rezidenti ai Gradinii Botanice din Bucuresti. Celelalte... m-am pricopsit pe rand(ca mama a ranitilor) cu 2 E. orbicularis pescuite, dar una a disparut, iar pe cealalta am gasit-o moarta( mi-e teama ca de foame...le-am luat pesti deshidratati, dar mi s-a parut ca nu prea mancau...oricum helesteul e ca si mediul lor natural si poate totusi nu am nici o vina)...apoi, anul trecut, m-am pricopsit cu dl./ dna Galapagos(care nu mai era dorit de fostii stapani)care a evadat din casa, s-a refugiat in helesteu si pana sa reusesc s-o/l scot, a disparut. La 2 zile dupa el/ea am primit pe Bubu care s-a acomodat f bine, se face un an de cand e la mine:) Totusi, nu pot sa imi dau seama in ce sens e invaziva broasca de Florida; ce face de-i distruge habitatul broastei noastre? Sa iti traiasca toate, le-am vazut si sunt minunate!
testoasa de Galapagos e cea mai mare specie de testoasa de uscat. toate testoasele de uscat au carapacea bombata, deci in niciun caz nu putea sa fie de Galapagos. Plus ca e specie pe cale de disparitie, comercializarea e interzisa pe plan mondial, iar pe piata neagra se vinde cu o caruta de bani. :))) testoasa de Florida o omoara pe testoasa noastra, asta e pe scurt povestea. Eu am patit-o, acum vreo 10 ani, a fost oribil. am lasat peste noapte o testoasa Emys in acvariu la cele de Florida...dimineata avea jumatate de cap. La fel se intampla si in lacuri si helestee. De aceea nu se mai importa..exista in pet shoup-uri o specie asemanatoare, broasca testoasa verde. am si eu una, Alexandra. :))
Povestea ei era simpla: cumparata din afara, tinuta un timp in Ro si dupa un timp parintii individului ce o cumparase s au saturat de ea si i-au pus feciorului in vedere sa o dea. Asta ii povesteste unui prieten, prietenul stia ca are o vecina( pe mine ) care ar primi- o si asa a ajuns la mine. Nu am vazut niiodata un pui de galapagos si radeam ca daca chiar este ce mi sa spus, atunci o sa ne ingroape pe toti. Abia dupa ce mi- ai scris, am citit ca e pe lista iucn si deci imposibil ca refugiatul meu sa fi apartinut ac specii. Fac ca tiganul si intreb: ce sp putea fi dl/ dna Galapagos si daca ar rezista peste iarna afara, in conditiile climei noastre? Mi e teama ca a murit....oricum, era o sp de apa si care nu se intelege cu Emys, pt ca Bubu nu vroia sa stea in apa cu ea.
nu-l vad prea bine...dar din cate imi dau seama ar putea fi testoasa de Indiana. Daca apare pana la urma si nu mai vrei sa-l gazduiesti...aici sunt :)) pot sa il iau.
offf, a fugit prin oct anul trecut, a fost iarna blanda, dar mi-e teama ca a murit sau poate a avut sansa sa il/o ia cineva...in spatele curtii mele e o alta gradina cu 2 helestee si o mini-fabrica de termopan(putea sa o ia cineva) si stau la strada destul de circulata...nu a fost o clipa vorba de vointa, am luat-o pe incredere ca va fi cuminte(a evadat prin usa pisicilor):))
In cazul Florida vs. Emys:))) ma gandeam ca singura posibilitate era sa ii manance ouale sau puii....dar pe adulti!? Si chiar vroiam sa ii aduc tovaras lui Bubu...ii aduceam pradator. Oare nu se poate face nimic cu cele de la Gradina Botanica? Adica nu e o situatie prada- pradator, ci o lupta pt teritoriu pe care Emys o pierde si ar trebui protejate putinele exemplare existente.
Inteleg ca la Gradina Botanica sunt si Emys si testoase de Florida la un loc? Daca e asa, nu e deloc bine pentru broscuta noastra bastinasa...ea nu e deloc agresiva si pierde lupta cu cele cu tample rosii. Daca adultii mai pot avea, teoretic, o sansa sa supravietuiasca, in niciun caz nu o sa se mai poata inmulti. Poate ar trebui sa le atraga cineva atentia...
Dap, in foto 2 si 3 sunt 2 exemplare si oricat de necunoscator ar fi cineva, diferentele intre ele sunt vizibile...pozele sunt facute in 2011, de atunci s-au putut schimba multe. La momentul respectiv nu aveam habar de specii, si nici atat ca nu pot convietui pasnic. Le consideram niste testoase dragalasi si atat. E un grup pe fb destinat testoaselor si voi trimite un mesaj. Altceva nu imi sta in putinta sa fac...
Pe broscoiul meu care a murit mancat de tstoasele de Florida il chema Marius. L-am crescut multi ani, era atat de bland, statea cand il luam in mana sa-l mangai pe gat si venea cand era afara din apa si il chemam. :(((
:( Stiu ca la ele e vorba de instincte doar,ca se ranesc de nevoie si ca noi oamenii le ranim de cele mai multe ori din cruzime si nepasare, dar tot ma intristeaza ca nu pot convietui in pace...in cazul lor nu e vorba de verigi ale lantului trofic, ar putea sa imi imparta habitatul....i-am trimis mesaj unui domn, Tibor Sos, sper sa nu creada ca-s nebuna, dar eu chiar nu pot face decat sa ma duc si sa fur cate pot prinde :)) oricum aveam in minte sa fur o roscata de Florida pt Bubu:))
Toate 3, prima a mea, iar celelalte 2 in grija naturii; mi s-a spus ca cea cu rosu e broasca de Florida sau cu tample rosii, cert este ca ierneaza si ea tot in iazul din gradina botanica.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.